jueves, 12 de abril de 2007

Ciudadanos de segunda

Escriuré en català perquè sóc catalana, i no m'agrada que ens tractin com si nosaltres fóssim els que discriminem a la resta de l'estat espanyol, quan és totalment el contrari.
Suposo que hores d'ara tothom ha vist el reportatge de Telemadrid "Ciudadanos de Segunda", em poso de mala llet quan sento aquestes coses. És de ignorants creure que facilitar-te l'aprenentatge d'una nova llengua és classificar-te com un Ciutadà de Segona. I trobo lamentable que hi hagi medis de comunicació amb tant poca classe i nivell intel·lectual que siguin capaços de contractar aquesta mena de periodistes, que en podria dir, de "Segona", capaços d'embrutar-se tant la boca.

2 comentarios:

SumaySigue dijo...

- Tot el programa emès per Telemadrid el 9 d’abril, i especialment les veus en off, constitueixen una manipulació constant de les informacions transmeses. El reportatge es basa en un mètode inductiu inconsistent que denota el rerefons ideològic d’una concepció xenòfoba.
- Els artífexs del reportatge han demostrat una greu manca d’ètica periodística en ignorar totalment la majoria de les declaracions que les entitats i persones sotasignades van fer i utilitzar-ne d’altres per a un ús no revelat. Algunes de les entrevistes van ser justificades per periodistes de Telemadrid com a material per a un reportatge sobre el bon funcionament del model lingüístic català per tal que una altra comunitat autònoma pogués conèixer-lo i entendre’l.
- A Catalunya no hi ha cap confrontació social per motiu de llengua, sinó que la llengua catalana és i ha estat sempre un element de cohesió social. Considerem que el programa vol sembrar la xenofòbia entre els ciutadans que viuen sota les fronteres de l’Estat, i té com a objectiu generar tensions inexistents en el si de la societat catalana.
- No existeix cap cas com l’Estat espanyol on una llengua comparable al català no hi estigui reconeguda en tots els seus àmbits.
- El model d’immersió lingüística a l’escola és l’únic que garanteix el coneixement real tant del català com del castellà per part de tot l’alumnat. A més, aquest model ha estat reconegut per institucions com la Unió Europea.
- A l’inrevés del que el programa assenyala, el castellà és imposat amb més de 200 disposicions legislatives en diferents àmbits, des de l’àmbit de l’educació fins al socioeconòmic, i a causa de la intervenció de l’Estat espanyol el català no és llengua oficial de la Unió Europea, mentre que 14 llengües amb menys parlants sí que ho són.
- Aquest reportatge, en comptes de contribuir a la comprensió, contribueix a la inviabilitat de l’estructura de l’Estat espanyol.

Anónimo dijo...

totalment d'acord amb tu.
Jo també em vaig sentir indignada, enganyada i ferida.

Records des de aquesta Catalunya estimada